Alles wat je moet weten over het gebruik van zylkene

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: zylkene. Zylkene is een product dat je huisdier kalmeert wanneer zij kort- of langdurig last hebben van stress. In stressvolle situaties, zoals een verhuizing of vuurwerk, helpt het je huisdier tot rust te komen.

Wat is het?

Maar wat is dit goedje nou precies? Zylkene is een natuurlijk product en een supplement op de reguliere voeding van een hond of kat. Wereldwijd is het gepatenteerd als ‘decapeptide a-casozepine’. Het goedje wordt gewonnen uit melkeiwit (caseïne). Zylkene kan gerust in combinatie met andere medicijnen worden toegediend.

Wanneer gebruik ik het?

Je kan het goedje zowel gebruiken bij langdurige of kortdurende stress. Kortdurende stress is een periode van misschien een tot twee dagen. Bijvoorbeeld wanneer uw dier tijdelijk in een pension zit, tijdens oud en nieuw of gedurende de verhuizing. Ook kan het product gebruikt worden bij een bestaande of langdurige periode van stress bij het huisdier. Binnen 1 a 2 weken zal je verbetering zien in het gedrag van je dier. Maar voor het beste resultaat dien je zo’n 1 a 2 maanden zylkene te gebruiken.

Hoe dien ik het toe?

Zylkene is verpakt in capsules. De capsules zijn smakelijk voor het huisdier, en kunnen in hun geheel gegeven worden. Ook kan je er voor kiezen de capsule te openen, het poeder met wat water te mengen en vervolgens te mengen met hun reguliere eten, een snoepje of een stukje kaas of worst. Zylkene hoeft maar eens per dag gegeven te worden. Wanneer er sprake is van langdurig gebruik, zal er een evaluatie gesprekje plaats vinden na 15 a 30 dagen, in overleg met de dierenarts. Als het nodig is kan de reguliere dosis (15 mg/kg) worden opgeschroefd.

Langdurige stress

Wanneer je huisdier langdurig met stress te maken heeft, is het echter raadzaam naast zylkene een gedragstraining te overwegen. Vaak worden dieren angstig van harde geluiden, zoals vuurwerk, onweer, verkeer of de stofzuiger. Deze angst is gelukkig af te leren. In dergelijke gedragtraining sessies zal stress gerelateerd gedrag van het huisdier worden veranderd. Je leert als baasje je huisdier beter te begrijpen, en symptomen van stress vroeg te herkennen. Daardoor kan je als baasje je huisdier beter ondersteunen, en ze helpen hun rust te vinden. Neem de tijd voor de training. Diepgeworteld gedrag is lastig af te leren, en het zal een aantal weken tot maanden duren voor je verbetering ziet. Het is daarom raadzaam een professional raad te plegen om de vooruitgang mee te bespreken.